Úvod

Okna – oči domova

S domovními okny je to skoro stejné jako s očima na tváři člověka a zvířete nebo s potkávacími světly auta. Okna dodávají domu jeho tvář. Jsou malá, velká, mají různé tvary. Jsou to vlastně takové oči. Podobně jako ženské oči zdobíme stíny či nánosy řasenky, dekorujeme okna našeho obydlí. A jako se muži nemalují, některá okna se nezdobí a slouží pouze ke svému primárnímu účelu.


Okno do pokoje
Funkci okna netřeba blíže vysvětlovat. Už malé dítě ví, že každý domeček má okna, aby do něho pronikalo denní světlo. Někdy jím proniká světla a příliš. Tady vzniká prostor pro záclony, závěsy, rolety a žaluzie. Okno bez záclon a často i závěsů jsme si donedávna nedokázali ani představit. Prostorné interiéry plné světla jsou jednoduše in a od textilních doplňků, jako jsou právě závěsy a záclony se postupně upouští. Naše potřeba, skrýt se před pohledy zvenčí, již není tak silná, jako bývala, alespoň co se a obývacích pokojů týče. Před slunečním zářením se však často skrýt potřebujeme. Proto bývají okna v těchto místnostech vybavena roletami nebo žaluziemi. Jejich použití se řídí nejen intenzitou slunečního záření, tím, jaký máme z okna výhled. Dívat se z okna obývacího pokoje či pracovny do zahrady či upraveného lesoparku je více než příjemné. 

Kuchyňské okno
Kuchyňskému oknu se obvykle věnuje dostatek pozornosti, především u kuchyní pojatých spíše v klasickém či rustikálním duchu. Jen si to představte. Krásné dřevěné okno s bělostnou načechranou záclonkou a ve venkovním truhlíku voňavé květiny, které zvědavě nahlížejí do centra vašeho kulinářského zázemí! Aby však vaše záclonka zůstala voňavá bělostná, vaše kuchyně potřebuje výkonnou digestoř, která spolehlivě odsaje veškeré nežádoucí pachy, vlhkost a mastnotu. 

Funkcí záclony v kuchyni není ani tak clonit, jako spíše zvýraznit domáckou atmosféru kuchyně. Kuchyňských záclonek najdete v obchodech mraky. Ať už jednoduchých bílých nebo s ovocnými či florálními motivy. Záclonku můžete měnit také v závislosti na ročním období. Je libo jarní záclonka s modřenci či podzimní s hruštičkami či jablíčky? Sněhové vločky v zimě? Proč ne. 

Moderní interiéry jsou charakteristické spíše velkými hladkými skleněnými povrchy, které zajistí kuchyni dostatek denního světla, bez záclonek a ostatních příkras. Proti tomuto řešení nelze nic namítat. Jeho výhodou je snadná údržba, nemusíte zalévat květiny, ani prát záclony, mimo to okno snadno a rychle umyjete. Navíc v místnosti s čistými holými okny vynikne krása kuchyňského nábytku. 

Okno v koupelně
Pokud chcete mít ve vaší koupelně živé zelené rostliny, alespoň jedno okno jim dopřát musíte. A nejde pouze o vaše rostliny. Víte, jak je příjemné, ponořit se do horké lázně, a přitom poslouchat zpěv ptáků a hukot přírody zvenčí? (Kdo žije v rušné části velkoměsta, ten si pochopitelně užije pouze příliv přirozeného denního světla nežli tento typ kontaktu s přírodou.)

Vzhledem k tomu, že koupelna je místo, kde si každý chceme vychutnat svůj denní příděl soukromí, doporučujeme vám spíše střešní okno, které není zvykem příliš dekorovat. Kromě náhodného setkání s pokrývačem vám obvykle žádné zásadní narušení soukromí stran okna nehrozí. Letadla létají dostatečně vysoko. 

Jednou z věcí, na kterou musíte dávat pozor, je proměnlivost počasí. Když vám naprší do koupelny, kde podlahová krytina i většina vybavení s možnou kontaminací s vodou předem počítá, není to takový malér, jako když vám naprší třeba do ložnice. Jestliže máte v koupelně omítku, setkání s deštěm ji zrovna dvakrát nepotěší. Střešní okna se vyplatí zavírat, kdykoli opouštíte domov. Je dokázáno, že lidé zapomínají zavírat střešní okna v koupelně mnohem častěji než jiný typ oken v ostatních částech obydlí. To se vám může pěkně vymstít, neboť většina zlodějů umí celkem dobře šplhat.

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze